Megjelenése:

  • A propolisz színe a területtől és a növényi forrástól függően változik: sárgásbarnától a sötétebb barnáig.
  • Ragadós, kellemes illatú.

Élettani hatása:

  • Mikrobaellenes képessége miatt a propoliszt generációk óta használják seb- és szájápolásban.
  • Az európai gyógyszertárakban gyakran találják torokfájás kezelésére, vagy szájsebészeti beavatkozások után javasolt gyógyulási segédanyagként.
  • Arról is ismert, hogy erősíti az immunrendszert.
  • Hatásos módja a megfázás, a vírusok tüneteinek enyhítésére.
  • A szezonális allergiák elleni védekezés hatékony szere.
  • A méhészek letörnek egy darab propoliszt, amikor ellenőrzik a kaptárjukat, és lenyelik (rágás nélkül!), hogy egészségesek maradjanak. A méhészekről köztudott, hogy hosszú életet élnek.
  • Májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Rák- és daganatellenes hatású.
308933650_2253813101452168_4138794534038503092_n

Fogyasztása:

  • Próbáljuk bevezetni a propoliszos méz fogyasztását a mindennapi egészségügyi rutinunkba, önmagában vagy gyömbérrel és citrommal keverve, “kanalas orvosságként”.
  • Használható kulináris célokra, de nem szabad melegíteni, mert ez ronthatja a jótékony hatását.
  • Fogyasztása étkezés után ajánlott.
  • Ha úgy érezzük, hogy megfázás kerülget bennünket, hogy megelőzzük a torokfájást vagy csillapítsuk a köhögést, fogyasszunk belőle.
  •  Torokfájásra a mézzel kevert propolisz hatékonyabb, mint a tinktúra, mert alaposabban terül szét a torkunkban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel.